WP

Vad går Weight Pull ut på och hur går en tävling till?

Man skulle kunna kalla WP hundsportens motsvarighet till traktor pulling, eller draghundsportens kortdistans. Hunden skall dra vagnen från start till mål, avståndet är 4,8m. Den hund som drar tyngst i förhållande till egen kroppsvikt vinner viktklassen (Hundens tyngsta genomförda drag delat med hundens vikt, ex 400kg/20kg är 20P4P)

SWBA följer ett regelverk som styr hur en sanktionerad tävling ska se ut, här kommer det viktigaste:

Tävlingsvagnen måste uppfylla vissa krav för att vara godkänd, bland annat skall hjulets storlek vara mellan 25 och 46 cm i ytterdiameter, den skall tåla en belastning på minst 2500kg och ha en lina som är mellan 150-180 cm och format som ett V med udden mot hunden, linan skall vara av rep eller nylon, den får inte vara av kedja eller vajer.

WP Banan skall vara mellan 3-5 meter bred samt 11 meter lång. Underlaget måste vara det samma på hela tävlings banan. Godkända underlag är packad jord, fintgrus, gräs eller matta Det skall finnas ett staket vid varje sida av banan som är minst 90 cm högt.

Vid sidan eller bakom banan skall det finnas en uppehålls zon där de hundar som tävlar i sin grupp väntar på sin tur.

Hunden skall ha en special tillverkad sele som är sydd för just WP

 På alla tävlingar finns det en domare som är utbildad genom förbundet, han/hon ansvarar för att samtliga regler efterföljs, godkänner eller icke godkänner drag, samt tar tid på hundens drag.

Tävlings veterinär som godkänts via Jordbruksverket skall kontrollera alla hundar innan start samt följa hela tävlingen, veterinären har rätt att stoppa en tävling eller enskild hund om skada kan förebyggas eller är inträffad, detta har inte inträffat under de drygt 15 tävlingar SWBA arrangerat.

Två uppehållszon chefer, så kallade Pitbossar, som ansvarar för alla hundar inne i uppehålls zonen och han ser till vilka vikter som varje hund vill dra på samt skickar in rätt hund i rätt ordning.

Två vagnsansvariga personer som sköter av och pålastning av vagnen samt bromsar och kopplar av och på hunden från vagnens lina.

Ett sekretariat som sköter all statistik.

Samtliga hundar som skall tävla vägs in och delas in i olika viktklasser, hanar och tikar tävlar mot varandra.

Veterinären gör en besiktning av samtliga hundar och ägaren måste skriva på ett friskhetsintyg som intygar att hunden är helt frisk, inte haft några sjukdomar eller skador under senare tid, att hunden inte ätit något smärtstillande eller använt sig av någon form av doping. Om det i efter hand skulle komma till föreningens kännedom innebär det att ägaren/föraren blir på livstid avstängd från föreningens alla tävlingar.

 Domaren samlar samtliga förare till ett möte där man går igenom regler och vilken viktökning som varje grupp önskar använda sig av. Man har rätt att hoppa hur många viktökningar man önskar.

Nu börjar tävlandet, man samlar alla hundar i den viktklass som skall tävla i ett område som ligger vid sidan eller bakom banan, det kallas för uppehålls zon. Hunden kopplas på vagnen som normalt brukar väga runt 100-150kg, samtliga hundar i gruppen drar den tomma vagnen för att komma vidare till nästa omgång. Ju längre in i en tävling man kommer ju tyngre blir det, hunden har 60 sekunder på sig att få vagnen i rullning och om vagnen står still eller stannar innan mållinjen är draget icke godkänt och det senaste godkända draget är hundens slutresultat. När samtliga hundar i alla klasser är klara utser man vinnarna.

Från tävlandet erhåller man poäng, vinnaren får 10, tvåan 7 och trean 4, man får även poäng för den titel man uppnådde under tävlingen Titlarna kallas för EWP, för en hund som drar över 10 gånger sin egen vikt erhåller hunden EWP 1 samt ett extra bonuspoäng, drar hunden över 15 gånger sin egen vikt erhåller den EWP 2 samt två extra bonuspoäng och så vidare. Endast en titel med tillhörande bonuspoäng tilldelas per tävling. Hunden erhåller även 10 bonus poäng i form av bästa P4P i lättvikt och tungvikt samt 5 poäng för högsta dragna vikt i respektive lätt och tungvikt, lättvikt är hundar upp till 29.99kg och tungvikt är från 30,00 till obegränsat. Poängen räknas ihop under hela säsongen och sammanställs efter varje tävling i nationellt samt internationellt register.

 

Hur gammal skall hunden vara då man börjar träna WP?

Man kan in princip börja med hunden då den är 8 veckor genom att sätta på den en sele och lära den att när selen är på så är det något roligt på gång, man kan senare hänga fast något viktlöst bakom hunden för att vänja hunden vid skrammel och annat oljud. Här bör man endast lära in start och stopp kommando och lära hunden att WP är något kul, den största skadan som uppstår om man pressar en ung hund för hårt är inte fysiskt, utan den psykiska! En hund skall vara mentalt mogen för att prestera max resultat! Hundens självförtroende är A och O i WP, teknik och styrka kommer där efter.

 

Måste man börja så tidigt för att få en bra WP hund?

Definitivt inte, att skaffa en bra grundlydnad och en arbetsvillig hund är mycket viktigt och kommer att göra WP träningen mycket enklare längre fram. En bra WP hund tar några månader av intensiv träning att bygga upp om man tränar på ett bra sätt med en bra grund och en hund med bra egenskaper så som stabilt psyke, bra grundfysik, frisk och sund samt en tålmodig förare/ägare!  Det underlättar mycket om man tränat sin hund i miljöer bland mycket hundar inför tävlingar.

 

När får man börja tävla med sin hund?

På SWBA tävlingar måste hunden vara 18 månader för att få delta officiellt, då hunden är 12 månader får den börja delta på tävlingar som nybörjare, domaren har rätt att avbryta när som helst och hunden får inte dra mer än 15 gånger sin egen vikt. Nybörjar deltagandet är främst för att ge hunden positiva erfarenheter i tävlingsmiljö.

 

Måste man röntga sin hund innan man börjar träna WP?

Nej man behöver inte röntga sin hund, men vi rekommenderar det. PennHip är att föredra då hunden röntgas i flera olika ställningar och positioner. Röntgen plåtarna skickas till University of Pennsylvania i USA för kontroll, och jämförs med hundar från samma ras. Här används inte termer så som A, B, C, D utan en siffra. Hunden kan röntgas redan vid 4 månaders ålder. För att läsa mer som PennHip sök dig till djurdoktorn i Linköping.

Våra tävlingsveterinärer som vi enligt lag måste ha på samtliga tävlingar i Sverige anser att hundens höfter inte påverkas negativt av att träna och tävla i WP. Det finns till och med veterinärer som rekommenderar WP träning för att stärka muskulaturen på hunden, samt hålla hunden i god kondition. Dåliga höfter och armbågar är genetiska fel så var noggrann då du köper hund, På majoriteten av de tävlande WP hundarna i Sverige ser höfterna mycket bra ut.

 

Är WP något för mig och min hund?

WP är en träningsform för alla olika raser och blandraser, allt för många hundar lever ett osunt liv med för lite motion som leder till fysiskt och psykisk ohälsa, våra hundars förfäder vargen rör sig upp till 20 mil på ett dygn. En kort promenad hjälper oftast inte för att våra hundar skall vara nöjda, många hundar har väldigt mycket överskottsenergi och detta kan många gånger leda till frustration som går ut över dig och andra hundar. Hundar spar sällan på energin, de vill av natur göra av med den och mår i regel som bäst då, precis som majoriteten av människor. Många tror att hundar som drar i koppel är hundar som är bra på WP men det är en myt, de flesta hundar som tränas regelbundet förbrukar sin energi på träningarna. Frågan kommer titt som tätt om hundarna tycker det är roligt, svaret på frågan är i de överlägset flesta fall JA. Hunden kanske inte kommer att tycka att det är världens roligaste att släpa vikter bakom sig, men det är er glädje och belöningen som blir det roliga! Det är mer eller mindre omöjligt att fysiskt trötta ut sin hund genom promenader, men genom att lägga in dragmoment i vardagen kan man tillfredställa den fysiska biten, och detta gör WP till en bra aktiveringsform bland de traditionella aktiviteterna så som spår, lydnad och agility.

Är det dyrt att träna WP i SWBA?

För att träna WP behöver man inte många kronor, i början får man oftast låna en sele av någon i sin SWB lokal grupp och det kostar inget att komma och prova. Varje lokalgrupp har sina egna regler men vanligast är att man får prova på en månad eller max 4 gånger gratis. Sedan kostar ett medlemskap i SWBA 200kr per år, de flesta lokalgrupper har en avgift som ligger kring 100kr per år. När du sedan vill köpa dig en sele kan du ha tur att hitta en begagnad, tänk då på att se till att selen sitter bra på hunden, en ny skräddarsydd sele kostar från 600kr.