Skaldjur

RÄKOR
Den naturligt röda färgen är en vacker dekoration i olika fiskrätter. Räkorna passar i både varma och kalla rätter men låt dem inte koka för då förlorar de mycket av sin fina smak. Lägg istället bara försiktigt i dem innan servering.

BLÅMUSSLA
Blåmusslor börjar sitt liv med att leva fritt i fjordarna. De följer sedan med den kalla strömmen tills de hittar ett bra ställe att stanna på. Eftersom de hänger fritt i vattnet gör strömmarna att de blir rena från sand och lera både invändigt och på skalet. Norska odlade musslor fungerar tvärtom från vad man kanske är van vid. De norska musslorna kan vara öppna, och man kollar att de är bra, dvs lever, genom att knacka eller lägga dem i vatten. Då ska de sluta sig. De som inte stänger sig då ska slängas. Blåmusslor passar som både förrätt och varmrätt, men också som dekorativ detalj i fiskrätter som t ex fisksoppa och paella.

HUMMER
Hummer är ett kraftigt kräftdjur med fem par ben. Klorna är kraftiga och olika; en kraftig krossklo och en klenare saxklo. Den kan vara antingen höger- eller vänsterhänt. Färgen är svart eller blåsvart, ibland med orange eller vita toner, särskilt på undersidan. Hummern kan bli 50 cm lång och väga upp till 5 kg men vanligtvis ligger vikten mellan 0,5-1 kg. Hannen har kraftigare klor och smalare bakkropp än honan.