Flamingo

Alla arter har långa ben, och mycket långa halsar och en kraftig näbb som är vinklad nedåt i en vinkel som nästan är 90°. Deras fjäderdräkt är till stora delar rosa hos de adulta fåglarna och grå hos de juvenila. Deras rosa fjäderdräkt kommer av karotenoider som är en grupp ämnen som fåglarna får i sig via små kräftdjur som utgör flamingoernas huvudföda. Om de inte äter dessa räkor blir deras fjäderdräkt inte rosa utan fortsätter att vara grå som hos ungfåglarna.

Flamingor lever i Afrika, sydvästra och centrala Asien, Sydeuropa samt i Syd- och Centralamerika.

De är kolonihäckande men häckar inte varje år. De lägger sitt enda ägg i en hög med lera.

Flamingoer har under mycket lång tid varit en komplicerad grupp fåglar att klassificera. Enligt den klassiska taxonomin tillhör familjen Phoenicopteridae ofta den egna ordningen Phoenicopteriformes men enligt den nyare Sibley-Ahlquists taxonomin tillhör familjen den stora ordningen storkfåglar (Ciconiiformes), vilket den ibland har förts till även inom den klassiska taxonomin.

Två stora molekylärbiologiska studier på världens alla fåglar; Erikcon 2008 och Hackett et al. 2008 har kastat nytt ljus på släktförhållandena. Enligt dessa båda undersökningar så är flamingoernas närmsta släktingar doppingarna (Podicepidae). Vidare visar studierna att dessa två familjer tillsammans tillhör en utvecklingslinje som omfattar så morfologiskt olika fåglar som tropikfåglarna, flyghönsen, mesiterna, duvrallarna, duvorna och troligen även solrallen och kagun.