Börja dyka

Dykning kräver god hälsa

God hälsa och en bra grundkondition är en förutsättning vid fritidsdykning.

Att vistas under vatten långa stunder ställer krav på din kropp och på ditt psyke. Rådgör med din läkare om du äter mediciner eller känner dig tveksam.
Du kan också få råd och information från det dykföretag eller den dykklubb som du funderar på att anmäla dig till.
Många känner oro inför de första dyken. Lyssna på din instruktör och följ de anvisningar du får. Tala alltid om för din dykinstruktör om det är något du inte förstår eller om du känner dig orolig. Fråga hellre en gång för mycket. Din instruktör ansvarar för din säkerhet under de dyk du genomför som elev och måste därför få reda på om du inte mår bra eller känner dig osäker.

Dykning i svenska vatten och utomlands

Förutsättningarna skiljer sig om du dyker och tar dykcertifikat i Sverige och utomlands.

Dykning i svenska vatten

I Sverige är det ofta kallt och ganska mörkt när man dyker. Det kan vara varmt vid ytan men det är ofta kallt på djupet. Sikten kan vara begränsad vilket innebär att man lätt kan tappa kontakt med varandra. Det är därför viktigt att dyka i par och alltid dyka nära sin dykkamrat. En del dykorganisationer använder sig av mellanlina (kallas också för parlina) för att dykparet ska hålla ihop och ingen tappas bort.

Dykning utomlands

Funderar du på att ta dykcertifikat i samband med en semesterresa söderut. Tänk då på att kontrollera om din reseförsäkring gäller vid dykning (flera försäkringsbolag har undantag för detta). Kom ihåg att dykförhållandena i Sverige är helt annorlunda än i tropiska vatten. Funderar du efteråt på att börja dyka här hemma så är det viktigt att du anmäler dig till ett dykcenter eller en dykklubb för en anpassad kurs eller några anpassningsdyk inför svenska dykförhållanden. Ofta kan dykskolan lägga upp en kurs efter just dina behov.

Dykutrustningen ska skydda dig

Utrustningen som används vid dykning klassas som personlig skyddsutrustning. Det innebär att den ska uppfylla särskilda säkerhetskrav och vara CE-märkt.

Det finns olika typer av dykardräkter. Det kalla vattnet i Sverige medför att det ofta är nödvändigt att dyka med torrdräkt. Den håller dig torr under dyket och du kan ha på dig varma kläder under. Det får inte sippra in vatten. Ett annat alternativ är att dyka med våtdräkt.  Till skillnad från torrdräkten släpper våtdräkten in en del vatten. För att undvika att allt för mycket kallt vatten släpps in och kyler ned kroppen är det viktigt att den sitter åt. För att dräkterna ska fungera optimalt och att dyket ska vara säkert är det viktigt att dräkterna är anpassade efter din storlek.

Du andas vanlig, ren, komprimerad luft (inte syrgas) när du dyker. Dykutbildaren har ett ansvar att sköta och kontrollera kompressorn och dykflaskorna så att dykluften inte förorenas utan uppfyller de säkerhetskrav som finns. Mer erfarna dykare använder sig ibland av andra gasblandningar med högre halt av syre. NITROX är ett exempel.
Förebygg olyckor när du fått ditt dykcertifikat

Det är viktigt att lära sig rätt tekniker för att undvika olyckor.

För att förebygga olyckor är det viktigt att du under grundkursen lär dig att hantera din flytkraft så att du inte flyter upp eller sjunker ned okontrollerat. Det ingår också i grundkursen att träna på att dumpa sitt viktbälte så att du kan skapa flytkraft när du får problem och har svårigheter att ta dig upp till ytan. Som nybliven dykare bör du aldrig dyka djupare än 20 meter. Dyk aldrig ensam – sportdykning ska genomföras i par. Det bör dessutom alltid finnas en person på ytan som övervakar dyket och har koll på dyktiden. Den personen kan även hjälpa till och snabbt larma om något skulle inträffa.

Text källa Konsumentverkets informationsblad ”Dyk säkert”