Barnmisshandel

Barnmisshandel sker överallt och det är de yngsta barnen som är mest utsatta. Barnen blir oftast slagna i hemmet, vanligtvis av en förälder eller styvförälder.

Allt fler fall av misshandel mot små barn, 0-6 år, polisanmäls. Första halvåret 2007 polisanmäldes 717 fall av grov misshandel mot små barn, 0-6 år. Det är 15 procent fler än under samma period året innan. En förklaring till att antalet anmälningar ökar kan vara att fler anmäler barnmisshandel till polisen och att toleransen för barnmisshandel minskar.

Misshandel av barn finns i alla socialgrupper, på landet och i storstäder, i svenska familjer och i familjer med utländsk bakgrund. Men det går att urskilja tre grupper av barn där det finns en ökad risk för misshandel: barn mellan 0-1 år – shaken baby syndrome, barn med funktionshinder och barn som lever i familjer där det förekommer våld mellan föräldrarna.

Orsakerna har oftast en komplex bakgrund. Det kan handla om stress och trötthet men också olika påfrestningar som till exempel arbetslöshet, ekonomiska problem, missbruk, psykisk sjukdom eller svåra upplevelser hos barnets föräldrar. Oavsett orsak har alla barn som utsätts våld rätt till skydd, hjälp och stöd av svenska myndigheter. Det är vanligt att barn som misshandlas hemma inte vågar inte berätta vad de är med om. Läs mer om vad som händer med barn som utsätts för våld under länken i menyn till vänster.

Det är Socialtjänsten i Sverige som har till uppdrag att se till att barn får det skydd och stöd de behöver när familjens omsorg brister. Men ett allvarligt problem är de långa handläggningstiderna. Ibland kan det ta över ett år från det att en anmälan gjorts till dess att den börjar utredas.

 

Hjälp finns att få - Länkar på menyn