Kommentarer
Spara blogginlägg
 
   

Ord hat och nidbilder

Rätt kul med ord - just ordet mysko till exempel - min syrras hund som dog för femton år sedan hette mysko - ord verkar kunna uppfinnas hur många gånger som helst - skulle alla som kommit på ett ord tagit patent på det och begrensat dess användning så skulle vi vara ganska fåordiga. Det är bara att dela med sej...

Beträffande hat och nidbilder så blir det helt säkert bara mer begränsningar beträffande yttrandefrihet och annan frihet - ta Mohammedbilderna som exempel.
Det kokar i grytorna lite var stans i världen - ibland kokar det över.

Den själsliga och mentala överkokningen vi nu ser då det handlar om vad som passar sej att säga och tycka angående profeter har sin grund i religiösa motsättningar och politiskt förtryck,
dvs. det vi i väst vanligen kallar för förtryck eftersom det inte är demokrati som bara är en annan form av förtryck ( då den egentligen inte bygger på något annat än en falsk bild av delaktighet ), men detta förtryck - politiskt eller religiöst - historiskt vanligen en kombination, behöver neutraliseras - behöver få en utlösning. Denna nödvändighet ligger i den mänskliga naturen, och för att inte vändas mot förtyckarmakten behövs ett hatobjekt.
Tyskarna på sin tid hade Judarna - arbetarklassen hade kapitalisterna - nu har den muslimska världen danskarna - det vill säga något man kan fokusera sitt hat på - för hat det har alla förtrykta människor och det är en ren självbevarelsedrift att göra sej av med detta hat därför att det stör vår egentliga vilja att få leva ett kärleksfullt liv.
Den viljan tror jag alla friska och hyggligt funtade människor är födda med, den behöver mycket kärlek för att inte förtvina.

- Mina vänner, en apell - Låt oss älska, det är enda vägen till en bättre värd...

Vinghästen
 

 
 
 

  Ord hat och nidbilder



Skulle vilja summera lite.

Det som upprört de muslimska trosanhängarna är att man med Mohamedteckningarna skändat ett helt troskollektiv - och naturligtvis Mohamed som tydligen enligt muslimsk tradition och trosföreställning inte får kritiseras eller ifrågasättas.

Med all önskvärd tydlighet har muslimer världen över protesterat mot att en ickemuslimsk dansk tidning vågat göra det - och man har gjort det med att häda, skända, mordbränna och genom sin framfart förorsakat att X antal människor fått sätta livet till.



Man kan knappast hävda att dessa protester späder på fördommarna mot muslimer - däremot kan man påstå att dessa protester underbygger erfarenhetsbaserade kunskaper om det muslinska sammhällsklimatet - aggresionsbenägenheten och det underliggande hatet gentemot oliktänkande och religiösa eller areligiösa meningsmotståndare i den mänskliga gemenskapen, ets...



Det kan nog knappast påstås att det gagnar den muslimska kulturens sak.



Personligen har jag inte haft några dåliga erfarenheter av människor med muslimsk trosinriktning - varken i Turkiet, Marocko, eller Malaysia, tvärtom har jag deltagit i öppnna diskusioner om trosfrågor lite var stans eftersom det intresserar mej.



Det som nu händer anar jag beror på helt andra saker än att muslimer i allmänhet skulle vara oresonligt benägna att ta till våld för minsta lilla övertramp - tror till och med att det finns delar av koranens text som manar till sans och vett.



De flesta etablerade muslimska ledare har också pekat på nödvändigheten av lugn och eftertanke, men det finns tillräckligt med mindre ansvarsfulla krafter som förstått att utnytja sittuationen - frågan är bara vad dom förväntar sej att vinna om det är ett genomtänkt organiserande av dessa upplopp och inte bara tecknet på att frustrationsnivån nått sitt max i de muslinska sammhället inför västs maktstrukturella järngrepp om världsekonomin, där den muslimska världen sitter på undantag.



Dessa frågor har ännu inte några entydiga svar, men som man kan förvänta så är det säkert en samverkan av olika faktorer - som dessutom kommer att visa en annan bild och problematik beroende på geografisk ort. Vilkoren är ju inte precis lika i Somalia jämfört Afganistan även om den dominerande religiösa trostillhörigheten är muslimsk.



Som fostrad i väst och med en hel del västliga värderingr även om dom inte i alla delar delas av den numer förhärskande västliga marknadsekonomiideologin så är i alla fall yttrandefriheten central och erkänd av både mej och det politiska etablisemanget i den kultur jag har min dagliga gärning.

Jag är ju dessutom konstnär och har använt bilden som språk genom hela mitt konstnärsskap.



Den befarade inskränkningen i yttrandefriheten på grund av Gyllandspostens bildpublisering kom ju också som ett brev på posten i o m att sverigedemokraternas hemsida släcktes - Visserligen var det i rent provokativt syfte som dom tänkt publisera mer bilder på Mohamed av samma karaktär som Gyllandsposten - dessutom med facit i hand - hur klokt är det? Men som sagt den släktes av svensk myndighet.

Det är svårt att anse något annat än att det är helt riktigt av Lars Lejonborg att anmäla det övergreppet.

Så skulle det muslimska samfundet också gjort angående Mohamedbilderna, då skulle deras "kreddit" höjas avsevärt och de graserande fördommar som nu fått nytt bränsle kommeit på skam, men det är lätt att vara efterklok - det som nu gäller är att med förståelsens nya tag fortsätta på närmandets väg - man kan säga att det är en nödvändighet.

Vinghästen



Just den här diskusionen har jag tagit upp på fler forum och det är så fint att se att så många är spontant eniga om att kärleken är en bra lösning på människans problem.



Beträffande Islam så är den kommen ur judendommen liksom kristendommen Föreställer mej dessa religioner som grenar på samma stam.

Innom islam fins ett otal smågrenar liksom det fins i både kristendom och judendom - nu i denna dag framstår bilden mer som en brinnande buske.



Som sagt jag känner mej oerhört trött på religionskrig - som dessutom vanligen inte är annat än synisk makthunger - religiösa och politiska ledare som utnyttjar småfolkets fanatism och offervilja för sina egna maktambitioner.

Osmakligt är väl det minsta man kan säga.

Men man kan nog utan överdrift peka på att det är förödande och att det börjar likna nödvändighet att komma ur den religiösa tvångströjan som konstigt nog fortfarande hindrar människans förnuftiga handlingar.

Vinghästen



oops, glömde logga in.

Husmusen



Instämmer jag me

/// anonym


"Låt oss älska, det är enda vägen till en bättre värd..."

Jag håller fullt ut med!

jag e me

oldwolfie



En utmärkt ide. Nackdelen kan vara att jorden blir överbefolkad. Men det får vi ta.

Man får inte glömma att Islam är en ung religion. 600 år yngre än kristendomen. Förmodligen satt huvudet löst på någon som hädade här hos oss på 1400-talet.






"Låt oss älska, det är enda vägen till en bättre värd..."

Jag håller fullt ut med!

Det är ganska intressant att jag själv liksom du har kommit fram till den slutsatsen, fast säkert på olika sätt..

webmaster jim





Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N