MAINE COON

Utseende

Maine coonen är en robust och storväxt kattras. De utvecklas långsamt och är inte färdigvuxna förrän i femårsåldern. Honorna brukar väga runt 3,5-6 kg och hanarna 5-8 kg, men det finns större exemplar. Katten utvecklades i det hårda klimatet i nordöstra USA. På grund av det tuffa klimatet där var det bara de starkaste och största jägarna som kunde överleva. Den har stora ögon och öron och ser och hör sina byten bra. Tassarna är stora, runda och välpälsade och kan fungera som snöskor och svansen är lång och yvig så att katten kan svepa den runt sig under kyliga nätter. Den har även kortare päls på huvudet, skuldror och ben för att förhindra tovor. Rasen ska också ha tofsar på öronen, vilket ju är vanligt bland vilda kattdjur (såsom exempelvis lodjur). En egenart hos Maine Coonen är att de ofta har polydaktyli, det vill säga att de har fler tår än vanligt på tassarna. Det är fortfarande ganska vanligt i USA, trots att de flesta kattorganisationer inte tillåter avel av polydaktiska katter. Inom vissa IDP klubbar krävs intyg på att katten inte har polydaktyli innan katten får användas i avel.

Temperament

Till sättet sägs maine coonen vara rätt hundlik; de vill alltid vara med överallt och se vad den övriga familjen har för sig. Det är ganska vanligt att de skaffar sig en "favorit"matte/husse som den tyr sig extra till, men de är i allmänhet snälla och trevliga mot alla. En maine coon har ofta lätt att komma överens med andra djur, både hundar och andra katter. Ett roligt särdrag hos maine coonen är att den förutom det vanliga jamandet ofta använder sig utav ett kvittrande "brrrp", vilket man ofta hör när de är busiga eller då de är ömhetstörstande och vill ha kontakt. Maine coonen har ofta en förkärlek till vatten och leker gärna med vattenskålen.

Historia

Maine coon anses vara den första kattrasen från Amerika. Man vet inte riktigt hur rasen uppkom men det finns många myter kring det. En av de vanligaste är från Maine och går ut på att katten uppstått genom parning mellan katt och tvättbjörn (racoon på engelska, därav namnet). Detta trodde man på grund av storleken på katterna och deras stora, yviga svansar. En annan mycket omstridd skröna är att den franska drottningen  Marie Antoinette hade dessa katter som husdjur under den franska revolutionen och valde att skicka dem i en båt till amerika för att de skulle slippa undan revolutionen. Troligare är att katten uppkom genom naturliga korsningar mellan långhåriga katter som sjömän fört med sig till Maines hamnar och engelska katter som nybyggarna tog med sig på 1600-talet, skandinaviska eller ryska katter samt korthåriga amerikanska huskatter.

År 1968 registrerades den första maine coonen inom SVERAK, men det dröjde till år 1989 innan den första maine coon-kullen föddes i Sverige. Idag har den blivit en av våra mest populära raser och det registreras drygt 1120 (år 2007) nya maine coons i SVERAK varje år. Inom IDP Sverige registrerades över 200 maine cooner 2007.

Under rasens tidiga år var det bara de brunagoutifärgade katterna som fick kallas maine coon, katter med andra färger och utteckningar kallades gemensamt för maine shag. Idag är så gott som alla färger, inklusive färger med vitt, tillåtna. Undantag är maskade mönster samt choklad, lila, kanel och fawn.