| Skriv ett inlägg |
 
Vinprovning i augusti      Skrivet av:  Cristina Blom    2010-08-12 17:19 

Hej! Vill bara meddela er som läser detta inlägg att jag inte hinner hålla någon vinprovning under augusti som jag lovade i ett svagt ögonblick. Jag reser till Österlen om en vecka och är tillbaka 1 september.
Däremot träffade jag Josefa i 4:an som undrade när nästa provning skulle äga rum. Ni kanske ska fundera på om ni ska ha en provning i början av hösten. Är det så att ni absolut vill så ställer jag gärna upp med hjälp och inspiration.
Bästa hälsningar
Cristina


Kommentarer (1)

"Påskvin"      Skrivet av:  Cristina Blom    2010-03-29 14:18 

Tack för en mycket trevlig kväll i "snickarboa". Den här kvällen var det Kerstin och Lars-Erik som var värdapar och vi fick en intressant historiepresentation om Alfa Laval och processen för tillverkning av vin med separatorn "Clara". Därefter provade vi rekommenderat "påskvin" som passar till bl a lammrätter. Vinerna vara ganska jämna i prisläge men väldigt olika i färg, doft och smak. Ett var mycket "lättdrucket" ett s k sällskapsvin medan de andra två krävde lite gorgonzola på ett kex för att komma till sin rätt.
Omgångens viner var
Grifalco 2007, Italien, 109 kr (strävt och pepprigt)
Wyndham Estate Bin 333 Pinot Noir 2008, Australien, 89 kr
(sällskapsvin utan taniner men med smak av bär och örter)
Castillo Perelada 3 Fincas Crianza 2007, Spanien, 79 kr
(kryddigt lite stramt vin som vann i längden och speciellt tillsammans med gorgonzola). Värt att testa till lammet.

Jag önskar er alla en skön Påsk.
Cristina


Kommentarer (1)

Provning januari 2010      Skrivet av:  Anna-Lena Nilsson    2010-01-24 20:59 

Vinprovning Skuruhäll 24 januari 2010:

• Tre röda viner från distriktet Salento i Italien, som alla innehåller druvan Primitivo, men som ligger i olika prisklass.

Informationen nedan hämtad från www.systembolaget.se

• il Nostro Rosso del Salento (nr 32205); 12,5%, pris: 55:-.
Färg: Mörk, rödblå färg.
Doft: Ungdomlig, bärig doft med inslag av mörka bär, örter och vanilj.
Smak: Ungdomlig, bärig smak med inslag av mörka bär, slånbär och vanilj.
Användning: Serveras vid cirka 16°C till rätter av kyckling eller gris. Receptförslag: Marinerad kalvstek med krispigt örttäcke.

Fyllighet: Strävhet: Fruktsyra:


• Mauro Primitivo (nr 32364); 14%, pris: 60:-.
Färg: Mörk, röd färg.
Doft: Kryddig, syltig, aningen bränd doft med inslag av fat, skogsbär, vanilj och lakrits.
Smak: Kryddig, syltig, aningen bränd smak med inslag av fat, mörka bär, slånbär, örter och lakrits.
Användning: Serveras vid cirka 16°C till rätter av griskött, eller till inte alltför smakrika rätter av lammkött. Receptförslag: Passar till hård- eller pressostar.

Fyllighet: Strävhet: Fruktsyra:


• Gran Mauro Primitivo (nr 32502); 14%, pris: 87:-.
Färg: Mörk, röd färg.
Doft: Stor, mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av plommon, tobak, mörk choklad och vanilj.
Smak: Mycket fruktigt vin med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, tobak och lakrits.
Användning: Serveras vid 16-18°C till rätter av grillat lamm- eller nötkött. Receptförslag: Älgrullader.

Fyllighet: Strävhet: Fruktsyra:


Kommentarer (0)

Provningen den 8 november      Skrivet av:  Anna-Lena Nilsson    2009-11-15 19:53 

Den 8/11 2009 var det dags för vinprovning igen. Den här gången hade vi ett sydafrikanskt tema. Förutom att bedöma färg, doft och smak på tre olika röda viner fick vi ytterligare en uppgift. Var och en skulle ange vilket av vinerna vi tyckte var godast, näst godast och minst gott, samt vilket av vinerna vi trodde var dyrast, näst dyrast och billigast.

De tre vinerna vi provade var följande:
• Alles Verloreen Tinto Berocca (nr 12002, 114:-). Enligt Systembolaget är doften:
Fruktig, kryddig, aningen bränd doft med inslag av fat, körsbär, lakrits och gräs.
Smaken: Fruktig, kryddig, aningen bränd smak med inslag av fat, plommon, körsbär och lakrits.
Vinet serveras: Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

• Drostdy Hof Red Cape (nr 12038, 64:-) (Pinotage, Shiraz, Ruby Cabernet)
Doften: Fruktig, rökig doft med inslag av röda bär och rotsaker.
Smaken: Rökig, aningen syltig smak med inslag av skogsbär, vanilj och rotsaker.
Vinet serveras: Serveras vid cirka 16°C till kyckling eller inte alltför kraftiga rätter av fläskkött.

• Meerlust Rubicon (nr 2026, 229:-) (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc)
Doften: Nyanserad, utvecklad, aningen rökig doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, korinter, tobak och mörk choklad.
Smaken: Smakrikt, utvecklat vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, korinter, tobak, mörk choklad och svart te.
Vinet serveras: Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.

Vi tyckte alla att det här var en “svårprovad omgång”, där det var svårt att hitta några specifika smak- och doftupplevelser för att beskriva vinerna. Själv gissade jag rätt på vilket vin som var dyrast, men tyckte inte det var så gott…

Nästa provning blir i mitten av januari 2010.


Kommentarer (0)

Ev nytt datum...?      Skrivet av:  Cristina Blom    2009-02-22 10:56 

Det talades om ett datum i april, ev söndag den 19:e, men det spikades inte. Jan Rundquist blev tillfrågad om han kunde tänkas sig att hålla i nästa provning tillsammans med vår ordförande på årsstämman Torbjörn (efternamn ??). Har hört att Torbjörn är vinkännare och det vore inte helt fel att få lyssna på honom. Men som sagt... inget spikades vid förra vinprovningen. Återstår att se vad det blir.

Kommentarer (0)

 
     
Nästa sida  | Sista sidan

 |  Skaffa en egen gratis hemsida med gästbok |