Äldre mässings dosa tillverkad avReinhold Theodor Björklund

Min tolkning av dosans motiv är att det föreställerEn äldre smedsmästare och en yngre man, förmodligen en lärling emellan dom står ett städ (som tyvärr inte syns så bra på min dosa).  Min tolkning av dosans motiv är att det föreställer
En äldre smedsmästare och en yngre man, förmodligen en lärling emellan dom står ett städ (som tyvärr inte syns så bra på min dosa). 
Min tolkning av dosans motiv är att det föreställerEn äldre smedsmästare och en yngre man, förmodligen en lärling emellan dom står ett städ (som tyvärr inte syns så bra på min dosa). 
Snusdosan är tillverkad av mässing  med förtennt insida. 
Storleken är: 10,5x5,5x1,5cm.
Dosan väger: 111g

Reinhold Theodor Björklund föddes 1819 och förlorade sina föräldrar tidigt vilket tvingade honom att bli ett Vallhjon (boskapsskötare) och mjölnardräng tills han vuxit i byxorna för att kunna bli snickrar lärling. 
Han lyckades trotts sin dåliga start ta examen på Stockholms Teknologiska Institut (nu varande KTH). Därefter sökte han sig utomlands (Berlin, Österrike, S.t Petersburg och till och med en tur till USA) Där han lärde sig det mesta om den ädla gjuterikonsten. När han kom tillbaka till Sverige blev han lärare på Stockholms Teknologiska Institut (där han tidigare tagit examen). Efter bara ett år eller två tog han tjänst på Surahammarsbruk Men Redan 1859 fick han chansen att försöka rädda även Skultuna mässingsbruk. Han hade vid det här laget mycket gott ryckte och man sa att allt herr Björklund tog sig för blev till guld. Han var en av dom som fick skultuna att blomstra och överge sin gamla inbitna metod som var att lärlingar höll sig för sig, halvmästare för sig och mästare för sig. Kanske är det just därför den här dosans motiv kom till för att ungefär mitt i dosan ska ett städ synas och till vänster en smed mästare och till höger en pojke/ ung man som troligen är en lärling. Dosan bör vara tillverkad 1862-1886, men efter som att den saknar stämpel så skulle den teoretiskt kunna vara från 1859 också. Efter som att Reinhold Theodor Björklund dog 1909 så är de flesta snusdosor från R.T Björklund från 1860-1890 och den här modellen troligen en av hans absolut första.