Sök och visa officiell musik video   -> 


Hovnorets Hedemorahöns


Hedemorahöna i Genbank


Första gången ute

Första gången ute


Alla 8 kycklingar under mamma. Men en är nyfiken på kameran
Alla 8 kycklingar under mamma. Men en är nyfiken på kameran

Uppväxta i Stockholm vana med storstadsliv och storstads stress sedan barnsben, har vi båda med tiden utvecklat en längtan efter något annat. Men karriär, högskolestudier men nog framförallt en viss rädsla att lämna det kända för något okänt höll oss kvar.

Det som till sist fick oss att ta steget ut på landet var vår dotter, vi ville att hon skulle få uppleva något annat än datorer, fritidsgårdar och ungdomsgäng. Vintern 08 dök vi på en liten stuga långt ut på Värmdö som var som tagen ur våra drömmar. 8 veckor efter visning så stod vi där med nycklarna i handen till stugan, en lägenhet mitt i Stockholm samt en stundande renovering av det nya. Det var då just då vi vart ”hönsbitna” på kuppen, för på tomten stod ett litet hönshus oanvänt sedan länge men med allt som behövdes förutom en gård redan klart. Vi skulle bara skaffa höns, spenderade otaliga kvällar på nätet samlade information om olika höns och där någonstans i cyberrymden stötte vi på Hedemorahönan för första gången. Sände ut säkert ett hundratal mail, ringde runt i timmar men ingen absolut ingen hade några djur.

Vi gav helt enkelt upp, men så damp det ner ett mail ett par veckor senare från en helt underbart höns galen kvinna från Örnsköldsvik. Hon hade något som kallades Genbank på hedemorahöns och vi fick köpa djur av henne om vi lovade att ansöka om genbank, (Snacka om utpressning J ). Så vi slog till. Hämtade djuren i Mars 09, fick genbank i april 09.


Nu när vi har varit med i genbanken och haft frigående höns ett tag så har det blivit en hobby för hela familjen. Att ha frigående lantrashöns är otroligt givande. Tänk bara att den där jätte söta kycklingen förvandlas till en fullvuxen individ och man får vara med på den resan.


Sen självklart äggen. Att kunna servera gäster ägg som kommer i alla möjliga storlekar, former och färgkombinationer. Deras allt som oftast förvånade minner när de inte får ägg alla i samma form, storlek och färg är på sitt sätt magiskt. Vi ska inte glömma bort smaken på ägget och färgen på gulan som spelar i en division för sig själv i jämförelse med allt som finns i butik. Baket blir så gult att en del tror man har saffran i.