Grillad gravad lax med bulgur

Laxen får en fantastisk konsistens, mycket smak och är perfekt att förbereda hemma och sedan grilla första kvällen på sjön.

För 4-5 pers:

ca 0,9 kg laxfilé med skinnet kvar

0,5 dl socker

0,25 dl röksalt eller vanligt salt

0,5 msk chiliflakes

1 msk enbär

- Rör ihop socker, salt och chiliflakes. Grovhacka enbären och tillsätt dem. Om du använder röksalt behövs det mortlas först. Gnid in laxens ovan- och undersida. Lägg i en plastpåse. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme tills salt- och sockerlösningen löst sig. Ställ in i kylen över natten (blir gott även om den får stå endast ett par timmar).

- Se till att grillen inte är allt för het. Lägg laxsidan på ett folieark med skinnet nedåt på grillen. Sätt på locket och tillaga i ca 20 min beroende på tjocklek (Eller tillaga laxen i ugn, 150grader, i ca 20 min)

 

Servera med en sallad och bulgur.