Snapsvisor och nubbevisor till kräftskivan! -> 


Hovnorets Hedemorahöns


Industrihöns i Sverige


varp             Så här ser majoriteten av de svenska värphönsen ut efter att de har förbrukats och ska gå till slakt.  
Så här ser majoriteten av de svenska värphönsen ut efter att de har förbrukats och ska gå till slakt.  

varp2  97% av de svenska industrihönsen kommer från besättningar på 5000 djur.
97% av de svenska industrihönsen kommer från besättningar på 5000 djur.

varp4  Varje år slaktas det mer än 5 miljoner värphöns i Sverige, plus lika
många tuppkycklingar som
Varje år slaktas det mer än 5 miljoner värphöns i Sverige, plus lika många tuppkycklingar som "destrueras" direkt efter kläckning.

Vi slår oss för bröstet ibland i Sverige, för att vi har en bättre djurskyddslagstiftning än andra länder, och det är inte en ren lögn, men det är på det viset att eccesserna i djurplågeri är mindre här

De flesta skulle nog som jag ,inte köpa fabriksägg eller slaktkyckling, om de var insatta i hur detta produceras..

En "modern" hönsfabrik, bryr sig inte om djurskydd alls, hönsen är foderomvandlare, och ska producera maximalt, för minsta möjliga kostnad.
Det är ingen som helst tvekan om att det är djurplågeri.  Djurskydd diskuteras endast när åtgärder i den riktningen höjer lönsamheten.  Med en tätare  population, minskar lönsamheten per ägg och höna - men det är inte detta som är intressant, utan anläggningens lönsamhet.

De nya burarna som kallas "trivselburar" är bara något bättre än de äldre, det är falskt att påstå att de får utlopp för sina naturliga beteenden, såsom djurskyddslagen säger. Höns och grisar får behandlas värre än andra djur. Dessa var först att bli fabriksdjur, och fler står på tur.I de mest rationella anläggningarna har man ca en kvarts sekund om dagen för den lagstadgade dagliga tillsynen per djur, och den tiden ägnas åt att plocka bort döda djur.  Så länge anläggningen ökar i lönsamhet, kan villkoren vara så att en högre mortalitet tillåts.

Det finns inget ur djurskydds och även etisk (ur humanperspektiuv) metod att producera ägg och kyckling storskaligt under industriförhållanden idag.

Det lustiga är att kraven från kommuner på oss med hobby höns är högre än för industrin. Att ha runt 20 höns på tomten som får vara just det de är HÖNS kan det vara ett himla liv om. Men 5000 plågade industrihöns i samma område är lugnt.   

Nu när vi kan njuta av RIKTIGA ägg kan vi intyga att det finns inget i hyllorna som än kommer i närheten av den kvalité som våra ägg har. Baket blir gulare (folk tror man har saffran i), de smakar mer om man äter dem som de är. Sen har det visat sig att ägg från hobby höns har lika bra fett sammansättning som lax kött.

Dessa bilder kommer från höns som har räddas undan slakt. Våra svenska värphöns ser ut så här efter 40-50 veckor viket är helt sjukt.