Kommentarer
Spara blogginlägg
 
   

Kreativitet

Blog 2/3 2007

Kreativitet.

Tänk att det så många gånger ska vara så svårt att skriva om något, medan det andra gånger är hur lätt som helst. Ibland kan jag få en väldigt stark känsla av att ”detta måste jag skriva om och delge andra” eller ”det här skulle jag vilja skriva en hel roman om”. Som idag när jag satt på bussen på väg till tågstationen och jag såg en av de där hundarna som placerats ut i rondeller runt om i Sverige. Då tänkte jag på hur fantastiskt det är med människors kreativitet. Någon börjar ställa ut en egenhändigt byggd hund i en rondell för att vakta den och sen fortsätter andra människor på andra orter att sätta ut sina eget skapade hundar för att vakta andra rondeller.

Rondellen jag åkte förbi är en väldigt stor rondell och jag funderade på om den lilla hunden verkligen skulle räcka till att vakta hela den stora ytan med träd och gångtunnlar som rondellen består av. Han ser ju inte vad som händer på andra sidan liksom. Men så såg jag just på andra sidan spår i snön. Någon hade trampat upp ett stort, stort hjärta i snön. Undrar om det var någon som var kär och ville visa det för sin partner eller om det ”bara” var någon som ville göra något fint. Hursomhelst så lugnade det där hjärtat min oro för rondellen. Jag kände mig bara glad och säker på att rondellen skulle klara sig bra, för nu visste jag att det fanns både en vakthund och kärleksfulla, kreativa människor som gående passerade rondellen.

Jag gillar verkligen kreativitet. Andra människors kreativitet inspirerar mig. Att ha lust att fantisera och skapa något är så fantastiskt. Det är härligt med människor som tar sig tid att trampa upp ett hjärta i en rondell för att göra någon glad, sedan spelar det ingen roll om man gjort hjärtat för någon annan speciell, sig själv eller för alla som vill ta åt sig. Det viktiga är att det är någon som haft en tanke, tagit sig tid att genomföra den och att den på något sätt berör andra människor.

Men där har jag också funderat på en sak. Om man skapar något, behöver man då visa upp det för andra människor för att det ska räknas? Man kan ju skapa något på sin kammare och sedan låta det stå där i ett hörn till ingens beskådan. Men man själv vet ju att det finns där och att man kanske kan använda det till något eller kanske bara gå och titta på det ibland. Fast jag tror att de flesta vill visa upp vad de hittat på. En konstnär vill ju oftast ställa ut sina målningar eller konstverk. Gör man en film vill man väl oftast att någon ska se den. Vem gör man konsten för då? Är det för andra eller för en själv? Både och tror jag. Man skapar för att det är så roligt och sedan fortsätter det roliga med att man får visa andra vad man gjort. Men jag undrar ändå varför vi mår så bra av att också få visa andra vad vi skapat.

Om man tänker ”från början” så undrar jag var lusten att skapa kommer ifrån. Jag menar ifrån allra första början. Vad behövde vi den till? Våra kroppar ser ju ut på ett visst sätt och har vissa funktioner för att vi ska kunna göra vissa saker. Vi har t.ex. ögonfransar för att inte få in skräp i ögonen, sedan har det med århundradena blivit en skönhetsgrej också. Eller att känslan av attraktion är en fortplantningsgrej. Men vad behöver vi känslan av kreativitet till? Det borde ju vara så att det också var en överlevnadsgrej. Man var tvungen att hitta på nya saker och lösningar för att överleva, för att kunna skaffa mat eller skydd för vädret. Och nu har det blivit en grej för välbefinnande. Vi mår bra av att skapa. Men varför mår vi så bra av att få visa andra vad vi skapat? Är det för att få bekräftelse på att vi gjort något fint och att vi är duktiga? Och i så fall, varför är vårt bekräftelsebehov så stort? Fast så finns det ju människor som skapar för att väcka tankar och känslor hos andra människor; ilska, glädje, vemod, lycka, det spelar liksom ingen roll vilken känsla man framkallar, men man vill beröra och engagera andra. Så… varför är det så viktigt att beröra andra människor med sin konst? Och varför är vi så intresserade av att titta, känna och lyssna på andras konst?

Svaren på mina frågor kanske egentligen inte har någon stor betydelse och förmodligen finns det flera åsikter om vilka svar som är de ”rätta”. Det spelar egentligen ingen roll. Inte för mig i alla fall. JAG vet att JAG tycker om att skapa och att få visa upp det jag skapat. Jag vet också att jag tycker om att titta, känna och lyssna på vad andra har skapat. Och jag vet att jag gör det mer sällan än jag önskar. Det får nog bli lite bättring på det.
Förresten, jag kanske också ska bygga en vakthund. Eller nej, jag ska nog bygga en vaktdrake.
Jag gillar drakar…

Lisa
 

Share to Facebook Share to Twitter More...
 
 
 

  Kreativitet

Jag älskar kreativa människor och visst finns det drakar o dom gillar jag oxå ;) :v:

Husmusen

Visa artikel


jag älskar också drakar o drakar finns så det så

hälsar oldwolfie/kreatören ;O)

/// anonym
Visa artikel
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N