Kategorier

 
     
Kommentarer
Spara artikel
 
   

Försäljning av el på elbörsen Nord Pool

Har kommit till insikt om hur man köper och säljer el i Norden och Sverige. Tydligen är det som så att det finns några producenter som säljer för ett visst pris på en börs där alla elbolag som säljer till dig som kund kan köpa el för ett så kallat spotpris. Detta pris ändrar sig hela tiden men tydligen så baseras det rörliga elpriset på en sammanslagning av alla dagar förra månaden och så kör man ett genomsnitt på detta. Det är det elpriset alla elbolag kan köpa in det. Orsaken till varför du inte har ett och samma elpris när du ska välja elbolag är för att de gör olika påslag, har olika månadsavgifter samt rabatter. Detta är en komplicerad process som behöver bli mer transparent och spridas till befolkningen. Alla vill ju ta grundade beslut när det kommer till utgifter som el.

Fast eller rörlig el Om man ser till vad Elbyte presenterat så har de noggrant gått igenom statistik kring fast eller rörligt elpris vilket ju är oerhört viktigt att ta ställning till när man väljer elavtal. Sedan 2017 har det lönat sig att binda fast elavtal över vintern och inte hamna på spotprisets toppar. Många som tror att svensk energiproduktion är på dekis väljer nu fasta elavtal på flera års sikt. Det finns en del som talar för att de kan ha rätt med tanke på att reaktorer på Kärnkraftverk läggs ned och det finns stora frågetecken kring både hur mycket extra vi nu belastar elnätet med allt ifrån elbilar till elcyklar och effektivititet när det gäller miljövänlig elproduktion. Vi alla skulle ju vilja leva i en vardag där allt var hållbart producerat men tyvärr verkar vara för många invånare med för stora behov för att omställningen ska kunna göras imorgon. Elpriset idag ligger högre än på länge och ett rörligt elavtal möjliggör även att du kan binda längre fram, om du tror att ett stort uppsving är på gång.

El till inköpspris

Att köpa el till inköpspris behöver inte betyda att elen är billigare då man bara köper den här och nu istället för ett snittpris baserat på förra månaden. Det kan ju bero på huruvida elen har gått upp eller ner i sin kurs. Fördelen med att erbjuda el till inköpspris är att det i princip betyder detsamma som att elen inte kommer med några påslag. Däremot så kan det ju finnas en månadsavgift för någonstans måste de ju tjäna något. Därmed kan det ju vara billigare att ta en kampanj på Elbyte (enligt mig Sveriges bästa jämförelsetjänst av el) och spara in både påslag och månadsavgift.

https://www.infoom.se/elkostnad_kwh_watt/ 

 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N