Kategorier

 
     
Kommentarer
Spara artikel
 
   

Vad du bör veta innan du ansöker om ett företagslån

När du beger dig ut på marknaden i jakt på ett lån för ditt företag, så möts du av en uppsjö av erbjudanden om lån. Men den viktigaste frågan du borde ställa dig är nog – vad kostar företagslån mig egentligen? Bekanta dig väl med vilken typ av ränta du blir erbjuden i ditt lån och jämför erbjudanden för att hitta det mest fördelaktiga anbudet.

Räntan du betalar för att någon lånar ut pengar till dig styr till största del kostnaden av ditt lån men även andra avgifter uppstår ofta, så som uppläggningsavgifter, förlängningsavgifter och avi-avgifter. Om du lägger ihop alla dessa kostnader får du en mer precis bild av totalkostnaden för krediten eller lånet. Läs dina lånelöften noga för att se vilka avgifter som infaller.

Skapa en affärsplan

Det är en viktig punkt för alla företag och långivare – en välbetänkt och noggrant planerat affärsplan. Det är både din införsäljning till finansinstitut och framtidskarta för ditt företag och är något som alla företag bör fastställa så tidigt som möjligt. Desto mer utstuderad din plan är desto större är chanserna att du får möjligheten att ta ett lån.

Långivare kommer vilja veta att du ha kunskapen och kompetensen så att ditt företag kan utvecklas och blomstra. Inkludera allting som rör ditt företag. Till exempel, dina mål, hur marknaden ser ut och vilka som blir dina konkurrenter, ditt företags nuvarande ekonomi och projekterade inkomster och utgifter. Dessutom bör du ha en marknadsanalys samt en plan på hur ditt företag ska växa.

Förbered ditt bokslut

Om du redan har ett etablerat företag så redovisa dina inkomster från både förr och nu. Det är viktigt att du har en plan du kommer följa och kan visa projekterade siffror så dina mål är tydliga och långivaren kan se att du kommer ha möjlighet att återbetala din skuld. Inkludera kassaflödesanalyser, bokslut och årsbesked från din bank för de senaste tre till fem åren.

Visa även projekteringar och uppskattning för din ekonomi ett par år framåt i tiden. Räkna med ändringar i inkomst på grund av säsongsförändringar, och hur din bransch påverkas, samt hur du ämnar att investera medlen från ditt lån. Om du har en välutvecklad strategi och kan visa det ökar dina chanser för att få lån väsentligt.

Var tydligen med målet och storleken på ditt lån

När du har färdigställt din ekonomiska överblick och affärsplan så borde du ha en tydlig bild av vad du vill åstadkomma med ditt lån och vilka medel du behöver. Var så utförlig som möjligt och inkludera allt från utrustning till marknadsföring, jämför priser och redovisa resultatet av dina undersökningar för långivaren. Visa att du tar dina affärer seriöst och att du investerar din tid väl.

Om du har en grundlig affärsplan, och kan redovisa ett övertygande mål med ditt lån så är du på god väg att lyckas. Ju mer detaljerat och utstuderat dina mål och planer är desto större blir dina chanser att bli beviljad ett lån. Visa att du investerar tid i ditt företag så blir långivare mer benägna att investera medel i dig.

Hur mycket kostar företagslån till slut?

Hur mycket ditt företagslån kommer kosta dig varierar kraftigt beroende på vilken långivare till slut accepterar. Den nominella räntan får vara upptill 40% över referensräntan som sätts av Riksdagsbanken en gång om året. Den samtliga kostnaden för lånet får inte vara högre än två gånger original beloppet. Det vill säga att lånets total kostnad inte får överskrida två gånger original beloppet.

Förstå hur mycket lånet kommer kosta dig

Du kommer vilja att veta exakt hur lång tid det kommer ta dig att betala tillbaka lånet. Undersök noga vilka erbjudanden du får och använd de angivna räntor och avgifter för att kalkylera din återbetalningsplan. Studera även noggrant vilka villkor som anges i kontrakten. Inkludera detta i din affärsplan och ekonomiska överblick du presenterar till långivare.

Undersök dina alternativ noga

För att hitta rätt bank eller långivaren som kommer erbjuda dig bäst villkor så kommer du behöva efterforska en hel del. Lita inte blint på de stora bankerna som verkar ha suveräna erbjudanden innan du undersöker mindre banker och kreditföreningar först. Det är möjligt att du har en bättre chans hos de mindre aktörerna.

Det är möjligt att du inte hittar rätt direkt, men fortsätt att försöka. Om du justerar dina planer och gör noggrann efterforskning av alla dina alternativ så kommer du säkerligen hitta någon som kan bevilja lånet du söker. Det finns även tjänster som sammanställer flera långivares anbud åt dig, men se till att de inte skadar din kreditvärdighet igenom att ansöka på för många håll.

Vad kostar företagslån i genomsnitt?

Företagslån är ofta angivet som månadsränta istället för årsränta. Spannet på ett företagslån är mellan 0.5% och 4% per månad, vilket bli ungefär 6 till 48% per år. En genomsnittlig ränta är på ca 2% vilket blir en nominell årsränta på 24% för lånet. Som du ser är omfånget brett och du som låntagare kommer tjäna på att göra grundlig jämförelse.


 

 
 
 

  Vad du bör veta innan du ansöker om ett företagslån | InfoOm.se Forum | Nyhetsbrev

lan

Har du letat efter finansieringsalternativ för ditt nya bostadsköp, byggande, fastighetslån, refinansiering, skuldsanering, personliga eller affärsmässiga syften? Välkommen till framtiden! 


/// Joshua
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N