Kategorier

 
     
Spara artikel
 
   

Omarbetad strategi mot olaglig spelverksamhet

I januari 2019 fick den nya myndigheten Spelinspektionen på uppdrag av regeringen att införa ett krav på svensk licens för svenska spelbolag. Syftet är att arbeta för att en mer reglerad spelmarknad och på så sätt skydda konsumenten mot överdrivet spelande

En licens som gäller i fem år kostar fyrahundratusen kronor och utöver detta måste spelbolaget även betala en skatt på 18 procent av nettoomsättningen. På licensierade sidor behöver du som spelare alltså inte betala någon vinstskatt och via en lista på skattefria casinon för svenska spelare hittar du enkelt spelbolag med svensk licens.

Vad innebär de nya reglerna?

De nya reglerna och förordningarna ställer krav på att spelbolagen efterföljer särskilda bestämmelser. Exempelvis måste spelbolagen se till att samtliga spelare alltid identifierar och registrerar sig innan de påbörjar ett spel. Spelbolagen har också en omsorgsplikt och ska motverka överdrivet spelande.

Upplever du att du har ett problemspelande så kan du stänga av dig själv på spelpaus.se. Det är då spelbolagens ansvar att kontrollera deras spelare inte är avstängda och om så är fallet så spelbolaget i fråga inte heller skicka direktreklam till den avstängde spelaren.

Tanken har hela tiden varit god, men precis som med alla andra verksamheter där det handlar om att tjäna så mycket pengar som möjligt så har olika spelaktörer hittat kryphål för att gå runt de svenska reglerna. Har spelbolaget ingen svensk licens så får de enligt de nya reglerna varken marknadsföra sig på svenska eller ha sin hemsida på svenska.

Vilka klassas numera som olagliga spelverksamheter?

Dessa regler har dock inte stoppat spelverksamheter som vill fortsätta sin verksamhet utan en svensk licens. Istället har man börjat använda sig av så kallade affiliates. Det vill säga publicister i form av hemsidor, bloggar eller andra kommunikationskanaler som mot betalning tillåter spelbolagen annonsera på kanalen i form av en länk som tar användaren vidare till spelbolagets hemsida.

På detta vis når spelverksamheter utan svensk licens ändå ut till svenska spelare, men från och med nu kommer Spelinspektionen arbeta utifrån en ny strategi. Man vill förhindra möjligheten för affiliates att vara en mellanhand mot spelbranschen. Vad det här arbetet innebär får framtiden utvisa.

För att en spelverksamhet utan svensk licens ska kunna klassas som olaglig i Sverige så måste det kunna konstateras att spelverksamheten riktar sig mot svenska spelare genom att erbjuda exempelvis vinster, uttag och insättningar i svensk valuta, att webbsidan på

svenska och att det finns en svensk kundtjänst/FAQ. Detta är några av de åtgärder som Spelinspektionen nu inför för att få ett bättre grepp om den olagliga spelmarknaden.

Samarbete med andra myndigheter

De som bedriver en olaglig spelverksamhet verkar ofta utanför Sveriges och EU:s gränser. För att få bukt med den växande olagliga spelmarknaden menar därför Spelinspektionen att det krävs ett omfattande samarbete med andra myndigheter som polisen, Skatteverket, Konsumentverket, Finansinspektionen och Kronofogdemyndigheten. Spelinspektionen ingår också överenskommelser med utländska spelmyndigheter om att skapa möjlighet till informationsutbyte.