Kategorier

 
     
Spara artikel
 
   

Allt du behöver veta om att betta på sport

Vi svenskar är generellt ett mycket sportintresserat folk – kanske speciellt när det kommer till större evenemang. Många gillar också att betta på sport för att addera lite extra spänning till den match eller sportsliga event som man följer. För någon som aldrig tidigare bettat kan hela fenomenet med odds te sig krångligt – hur vet man vilka odds som är bra, hur lägger man vinnarspel och vad är ens en sportsbook? Vi ska reda ut de vanligaste begreppen, samtidigt som vi också förklarar vad man kan tänka på för att få så bra odds som möjligt. Även en erfaren bettare kommer sannolikt hitta ett och annat guldkorn i denna text.

 

Grunden till bra betting är att ha koll

För att optimera sina chanser till vinst gäller det att ha så bra koll som möjligt kring det man tänkt betta på. Många som sysslar med sportsbetting på ett seriöst plan väljer att nischa in sig på en specifik sport – och gärna också en specifik liga eller liknande inom den aktuella sporten. På så sätt blir det enklare att hålla koll på de olika lagen eller tävlande. Grundläggande är givetvis att hålla koll på hur formen ser ut för de olika lagen, både grundformen såväl som olika skador etc. Något annat man ska ha i åtanke är hur statistiken för tidigare möten mellan olika lag ser ut. Till exempel kan det vara ett topplag som dominerar

ligan stort, men som alltid har svårigheter när de möter ett specifikt lag trots att detta ligger i en helt annan del av tabellen. Ju mer man vet om det man tänkt betta på – desto större är chansen att man bettar rätt.

Tidiga bets ger ofta högre utdelning vid vinst

Eftersom kunskap förbättrar chansen till vinst när det gäller betting brukar också oddsen sjunka ju närmare den aktuella matchen man kommer. Det beror på att ju närmare start man kommer, desto mer vet man om aktuellt skadeläge och andra viktiga saker som kan påverka tävlingsformen. Därför brukar oddsen ofta vara som högst just när de släpps.

Ofta kan odds släppas vid olika tillfällen i olika sportsbooks. En sportsbook är den del av en spelsida på nätet där alla odds kan hittas. De brukar ha en tydlig uppdelning av olika sporter, och som regel kan man betta både på kommande matcher och events såväl som livebetta på sådant som är aktuellt just för stunden. Många bettingsajter erbjuder också odds på till exempel olika tävlingar på tv eller politiska val etc.

Så fungerar odds och utdelningar

De odds som anges betyder hur stor utdelning man kommer få om man vinner. Om oddset till exempel ligger på 1,5 och man satsat 100 kr kommer man vinna 1,5 gånger insatsen – det vill säga 150 kr.

Vid “enkla” matcher – det vill säga sådana där ett lag är storfavorit till vinst – kommer vinnaroddsen ligga mycket lågt. Det innebär att det lag som har de högsta oddsen är de som har minst chans att vinna – och följaktligen också de som kommer ge bäst utdelning vid en eventuell vinst.