Kategorier

 
     
Kommentarer
Spara artikel
 
   

Alla tiders kortspel – regler och historia

I urminnes tider har vi varit fascinerade av spel och lekar – och några av de allra äldsta och populära spelen med anor tusentals år tillbaka i tiden är kortspel. Då allt som krävs för timmar av underhållning är några kort man kan ta med sig överallt är det kanske inte så konstigt att denna spelform överlevt århundranden och än idag spelas flitigt, antingen i dess ursprungliga fysiska form eller online. Låt oss ta en titt på några av våra mest populära kortspel, hur de spelas och historian bakom.

Pokern – en riktig långkörare

En riktig klassiker som många antagligen tänker på när de hör ordet ”kortspel” är poker. Detta spel har en lång, spännande och kontroversiell historia som innehåller allt från dramatiska event, stora vinstpotter och mer eller mindre lyckade försök att räkna kort. Enligt pokerforskare kunde man se spelet i dess mest primitiva form redan före Kristus, även om något mer säkra källor pekar mot att spelandet tog fart först på 1500-talet i dåvarande Persien. På den tiden bestod kortleken av 96 kort, vilka var tillverkade av bladtunt trä. På 1700-talet hittar man referenser till Europa där spelet omnämns som Poque i Frankrike och Pochen i Tyskland. På 1800-talet fann kortspelet sin väg till USA där det fick stort fäste. Då med 52 kort och olika varianter som Mörkpoker, Omaha, och den idag populäraste varianten Texas hold'em. Här får varje spelare två kort vardera och därefter delas även fem gemensamma kort ut på bordet. Här är målet att få ihop en så bra hand som möjligt, och på så sätt vinna rundan. Den som lyckas sitta kvar längst kring pokerbordet utan att bli utslagen vinner således prispotten.

The one and only UNO

Idag är UNO ett av våra i särklass mest älskade spel och ofta ett självklart inslag på familjesemestern. Detta färgglada kortspel daterar tillbaka till 1971 och har sedan dess hängt sig kvar i vår underhållningssfär tack den spännande men samtidigt enkla speltekniken. UNO uppfanns av amerikanska Merle Robbins efter en diskussion hon haft med sin son gällande reglerna till ett annat kortspel vid namn Crazy Eight. Detta spel spelades med en vanlig kortlek och går precis som UNO ut på att bli av med alla kort så fort som möjligt. Historien förtäljer att Robbins skissade fram designen till UNO-korten vid familjens middagsbord, sparade ihop 8 000 dollar och tillverkade därefter tidernas allra första 5 000 UNO-kortlekar. Även distributionen hölls inom familjen: Robbins man sålde kortlekarna på sin barberarsalong och sonen i familjen delade ut dem till sina skolkamrater.

Året därpå, 1972, sålde Robbins rättigheterna till spelet och idag är det leksaksjätten Mantel som står för produktionen för spelet som numera finns i över 80 länder.

Klassikern Blackjack

Ett annat otroligt klassiskt kortspel är Blackjack. Ett av de äldsta ryktena i omlopp menar att detta spel kan spåras tillbaka till romartiden då det ska ha spelats med träblock med olika nummer. Senare omnämndes även spelet i Miguel de Cervantes Don Quixote på 1600-talet, om än i en något annan form som gick under namnet ”31” då detta var just den summa man behövde komma upp i för att vinna. Man spelade med tre kort på handen, och det skulle dröja till 1700-talet innan nästa dokumentation om spelet hittades. Blackjack hade då nått det franska hovet och gick under namnet ”21” – Vingt-et-un på franska vilket var en version inspirerad av de franska kortspelen Chemin de Fer och French Ferme som ofta spelades vid Kung Ludvig XV:s hov. Idag vinner kort och gott den spelare som har bättre hand än dealern, med en hand som är högre än dealerns, utan att handens totala värde överstiger 21.

Explosionsartade katter

Ett annat, betydligt nyare kortspel för alla åldrar är Exploding Kittens. Spelet har kallats för en ”explosionsartad” version av rysk roulette, och de färgglada och väl utarbetade spelkorten gör det svårt att inte dras med i spelet. Denna kattbaserade variant går ut på att spelarna drar kort efter kort tills någon drar en Exploding Kitten. Detta kan endast undvika med ett så kallat Defuse-kort, som gör att katten kan desarmeras med verktyg som magklappning, laserpekare och kattmynta. Återstående kort i leken används i princip för att flytta, undvika eller mildra korten med Exploding Kitten. Spelet passar alla åldrar från sju år uppåt, och ett stort plus är att det kan spelas fristående eller kombineras med ytterligare lekar.

Sist men inte minst måste spelet Patiens nämnas, inte minst för den som känner för att spela kort men som inte har en motståndare. Detta spel tros ha existerat redan på 1800-talet. Då spelades det i en tävlingsinriktad form i stället för i dagens populära enmansversion. Ensamspel eller ej så finns det sammanfattningsvis få spel som är så medryckande och populära som olika kortspel. Med endast en kortlek har man flera timmar av garanterat skoj framför sig!

 

Share to Facebook Share to Twitter More...
 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N