Kategorier

 
     
Spara artikel
 
   

Säker kortbetalning

Samtidigt som den digitala utvecklingen ständigt går framåt och gör livet enklare för konsumenter, så hittar även digital brottslighet nya vägar att begå nya brott. Det kan vara svårt som konsument att skydda sig mot kreativa bedragare, då nya metoder att bedra konsumenter hela tiden uppkommer. Därmed är det viktigt att konsumenten håller ett vakande öga på sina transaktioner så de går rätt till.  Här följer några trender för säkra betalningslösningar. 

Det finns delade meningar om det kontantlösa samhället, men det är en utveckling som ej går att stoppa, eftersom väldigt mycket i samhället hela tiden effektiviseras. Det är en stor fördel för affärer, barer och restauranger att slippa kontanter då verksamheten blir betydligt smidigare, mer tidseffektiv, och minskad risk för rån.  

Brottsligheten anpassar sig hela tiden efter den digitala utvecklingen och hittar nya måltavlor. När en nätbedragare stjäl våra pengar så märker vi inget. Det sker tyst utan förvarning, och det kan dröja flera dagar innan vi misstänker att nått är fel.  

  • Skandinavien är i framkant i utvecklingen av det kontantlösa samhället, och vi har ögonen på oss från resten av världen. 

Kortbetalning på restaurang 

En säker betalning vid ett restaurangbesök sker precis vid bordet. Där servitören hela tiden är inom synhåll med ett digitalt kassasystem, utan att lämna bordet med kortet. Därmed har konsumenten full uppsikt över vad som sker. 

Förr var det vanligt att servitören försvann med bankkortet och slutförde transaktionen vid kassan, ibland helt utom synhåll. Vilket möjliggjorde att en bedragare enkelt kunde avläsa kortet på information. 

Kreditkort Vs Debetkort 

De två vanligaste betalkorten är som bekant debetkort och kreditkort. Kreditkort anses vara det säkraste kortet av de två alternativen. Anledningen är att debetkort är direkt kopplat till ett bankkonto, och utgör därmed en större risk och sårbarhet. 

Det finns för- och nackdelar med att använda kreditkort. Som konsument får man mer skydd om man skulle råka ut för ett bedrägeri, då kreditkort omfattas av konsumentkreditlagen. Därmed så har kreditgivaren precis samma ansvar som säljaren, vilket utgör ytterligare ett alternativ till reklamation utöver säljaren. 

Bedrägerier online 

Människan är beroende av trygghet i alla dess former. Därmed innebär det en stor konkurrensfördel för företag som kan garantera sina kunders trygghet på nätet. 

Väldigt många företag driver hela sin verksamhet online, vilket medför stora säkerhetskrav. Exempelvis, för att tillhöra de bästa casinosidorna online krävs optimal säkerhet för att vinna konsumentens tillit. Företagen tävlar kontinuerligt om att erbjuda sina kunder det bästa skyddet med de senaste krypteringarna.  

Skydd mot skimning 

De flesta konsumenter uppskattar smidigheten att kunna betala i en affär genom att blippa sitt bankkort, men det kräver samtidigt en viss försiktighet. I samband med att den trådlösa betalningsfunktionen introducerades på betalkort så uppstod samtidigt en säkerhetsrisk. På ett ögonblick kan en individ få sitt bankkort skannat på information, med samma enkelhet som man själv betalar i kassan. En bedragare kan till och med skanna ett bankkort genom ytterkläder, något som är svårt att lägga märke till i täta folksamlingar som i en buss och tunnelbana.  

Trots den uppenbara säkerhetsrisken, är lösningen ganska enkel. Genom att placera ett Skimsafe-kort i plånboken, så skyddas bankkortet effektivt från skimning.  

Revolut – En digital lösning 

Revolut är en onlinebank som erbjuder flera smidiga lösningar för konsumenter. Via Revoluts app är det väldigt enkelt att tillfälligt låsa kortet när man inte använder det, och sedan låsa upp när det är dags att betala. Därtill så får man alltid en notifikation för varje transaktion som genomförs, vilket gör det lätt att identifiera en misstänkt transaktion.  

Mer blandade artiklar finns att hitta här.