Kategorier

 
     
Spara artikel
 
   

Guns n Roses: kan vi förvänta oss en film?

Tidigare i februari klev Rami Malek upp på scenen i Los Angeles för att ta emot en Oscar för bästa manliga huvudroll och sin insats som Freddie Mercury i musikfilmen Bohemian Rhapsody. Kort därefter blev Lady Gaga introducerad som nästa vinnare, för sin låt i populära A Star is Born där hon själv spelade mot Bradley Cooper. I år ser landskapet rätt likt ut. En av favoritfilmerna tippade till att vinna bästa film är nämligen Rocketman, spelfilmen som handlar om legenden Elton John. Musiken har allt mer och oftare börjat ta större plats även utanför sin egen industri, och förutom film börjat synas mycket i serier, appar och spel. Ett utmärkt exempel är Guns n Roses, vars legendariska karriär funnits med på många håll och kanter - och nu kanske även på bioduken.
 


"Axl Rose Duff McKagan and Slash" av Gunner Gus (CC BY-SA 2.0 )
 
För många kan det vara svårt att förstå. Med ett band som splittrades så länge sedan under förhållanden som var minst sagt otrevliga kan en film om gänget kännas svår att skapa eftersom de måste få alla bandmedlemmarnas samtycke. Men efter strider i media, speciellt mellan frontmannen Axl Rose och gitarristen Slash, spelade de för några år sedan tillsammans på scen för första gången sedan de splittrades år 1993. Det kan alltså betyda att den länge beryktade filmen äntligen kommer kunna börja planeras.
 
De är helt klart fortfarande relevanta, eftersom man fortfarande talar om dem i andra medieutsläpp. Deras rockiga toner återfinns exempelvis i spelvärlden online, där de dedikerats en egen slot på casino. Spelet, som utvecklats av NetEnt, bjuder på en konsert där du är bakom instrumenten på scen och fem av Guns n Roses topphits finns med, så att man kan gunga med i takt med musiken.
 
Ni har alla säkert hört talas om det populära tv-spelet GuitarHero, där spelare med en låtsas gitarr kan spela otroliga solon och riff med hjälp av några knapptryck. I utgåvan GuitarHero: Legends of Rock III satsade man på att hitta de bästa och svängigaste rocklåtarna med de fräschaste master-inspelningarna, och på deras lista återfanns kanske Guns n Roses mest rockiga låt: ingen mindre än Welcome to the Jungle.
 

 
Folk lyssnar också fortfarande på bandet. Bland de 100 miljoner betalande användare som lyssnar på Spotify dagligen finns Guns n Roses-låtar med på miljontals antalet spelade låtar om man tittar på deras Spotify-profil. Därför vet även filmskaparna att det enkelt kan bli en publiksuccé. Men förutom musiken har de såklart en del rock n roll-historier som många skulle flockas till för att åskåda, vilket vi nu vet är ett populärt ämne bland tittare.


"Christmas" av alxhe (CC BY-NC-SA 2.0)
 
Beviset? Ta Mötley Crüe. Efter de skrev den bästsäljande självbiografin The Dirt i 2001 om sitt rockiga liv, valde Netflix att släppa en film med samma namn. Filmen skrevs av Tom Kapinos, manusförfattaren till den populära serien Californication, och tar med allt som man kan tänka sig pågår i en rockstjärnas liv. Mötley Crüe med hjälpen av Neil Strauss skrev sedan en till bok, The Game, som var om möjligt ännu mer galen – där historier om deras liv visades upp i en helt bekymmersfri anda. Poängen är att det finns utrymme och intresse för ett sådant tittande, och det finns ingen anledning till varför Guns n Roses inte skulle göra samma sak som sina rockvänner. 
 
Så, vad skulle kunna finnas med i en eventuell film om Guns n Roses? Mycket musik, mycket festande, och en hel del galenskaper. I Finland minns man när de kom på besök år 1991 - bara några år innan de splittrades - och det är med skräckblandad förtjusning som de ser tillbaka på det. Det hela började illa när de anlände stupfulla till Helsingfors, och därifrån gick det utför med avsvimmade bandmedlemmar och en knasig konsert. Filmen lär alltså vara en del av detta - men kommer förhoppningsvis fokusera en del på varför Axl Rose och Slash blev osams och svårigheterna att lämna ett sådant succékoncept bakom sig bara på grund av interna strider. Det lär vara en film som svajar mellan roligheter och oroligheter - och, såklart, en hel del rock n roll.