Kategorier

 
     
Spara artikel
 
   

Nytta och nöje på nätet och de 4 bästa sätten

Det sker ofta debatter på Tv och i tidningar om hur mycket tid människor tillbringar framför skärmen, där många anser det ohälsosamt. Man ska naturligtvis balansera skärmtittandet med motion och umgänge, men när man faktiskt sitter framför skärmen kan man även anstränga sig för att ägna tiden åt något som blandar både nytta och nöje. Vi har listat några av de bästa sätten att kombinera dessa två.

Instagram

De flesta i åldern 15-45 äger nu ett Instagramkonto, och många använder det dagligen. Trots att mycket av scrollandet är för skojs skull så finns det sätt att dra gagn av sin Instagramtid. Vill man satsa på att bli en influencer är Instagram en av de bästa plattformarna att göra det på – ditt konto blir kanske ett nöje för andra, men för dig är det din verksamhet. Man kan också använda Instagram för att leta efter företag och tjänster som man behöver – kanske letar du efter att byta ut ditt kök, då kan du hitta exempel på hur andra har gjort det genom att söka på hashtags.

Onlinespel

När det gäller spel så är såklart inte alla fördelaktiga. Skjutspel, till exempel, hamnar i en annan kategori. Däremot när man spelar mer strategiskt krävande spel som blackjack och sportsbetting använder man hjärnan mer, vilket därför gör dem nyttiga och roliga på samma gång. På hemsidor som Betfair kan man till och med lära sig om spelbörsen genom webinarier som erbjuds online, där man kan dra nytta av tips om hur spelen funkar och grunder till betting och odds. Videorna går från introduktion till mer avancerat så att människor på alla nivåer kan bli involverade.

Valkompasser

Från spel till nyttig och viktig frågesport. Genialiska sätt har skapats online för folk att ta reda på var de står politiskt, utan man ska behöva läsa en rad långa och torra manifest. Genom valkompasser går man igenom ett antal samhällsfrågor som ställs likt en frågesport, och på slutet får man reda på vilket parti man står närmast. SVT skapade en nu senast inför EU-valet som fokuserade på lekfullhet och sakfrågor, där användare kan jämföra sina svar med partiernas åsikter. Det är ett nyttigt och kul tidsfördriv som har otroligt stort och viktigt mervärde.

Podcasts

Samtidens bok och tidning heter såklart podcast. Det bästa med podcasts är att man kan lyssna på dem nästan när och var som helst – på promenaden till jobbet, på tåget, på lunchrasten… Förutom att de ger människor nöje och information utan ansträngning, kan man även lära sig ett och annat från många podcasts. Man kan exempelvis lyssna på Digitalpodden som släpps av Dagens Industri, där det diskuteras aktuella nyheter inom internetsfären, eller PR-häxan, där ett gäng diskuterar hur kommunikation kan förändra världen.

Det här med internet som en farhåga är alltså inte lika svart och vitt som vissa gillar att påstå, och det finns många ute på webben som försöker blanda det roliga med något lärorikt.