8. Kaninfärger Gotlandskanin

I föreningen finns en förträfflig nyuppdaterad färgatlas men för den oinvigde i kaninfärgernas förlovade värld är det i alla fall ganska svårt att avgöra vad som är vad. Nu är det tack och lov inte så "viktigt" med benämningar innom genbanken men det förenklar om man är ganska rätt ute i sina färgbeskrivningar i alla fall. Särskillt som många skriver beskrivningsblanketter.

Själv tycker jag detta med färgerna är väldigt svårt men oj så tokroligt. På den här sidan planerar jag att samla på mig lite praktiska tumregler vid färgbestämning.

Första gruppen svarta kaniner:

Svart- Helsvart (enkelt och bra)
Stickelhårig - Helsvart med helt kritvita hår instoppade jämnt fördelade över kroppen (kanske kan stickelhåriga finnas i andra grundfärger också)
Black and white - Helsvart kanin med kritvit nacke, nos, insida öronen, och hela magen
Svart otter - Helsvart kanin med gul nacke, nos, insida öronen, kant mot mage. Ljus (vit) mage.
Black and tan - Om denna variant finns bland gotlänningar verkar den mycket ovanlig. Helsvart kanin med orangegul nacke, nos, insida öronen, och hela magen orangegul 

Brokiga varianter av dessa färger
Svart brokig - Alla fläckar är svarta. Färgade öron är svarta även på insidan.
Black and white brokig - Alla fläckar är svarta. Färgade öron är vita på insidan.
Svart otter brokig - Om det finns fläckar vid nacke eller nos syns den gula färgen där och på insidan av öronen om de är färgade. (Tan går inte att skilja från otter i den brokiga formen)

 

Andra gruppen blå kaniner:

Blå- Helblå (enkelt och bra)
Stickelhårig - Finns kanske... I så fall beskrivning som den svarta.
Blue and white - Helblå kanin med kritvit nacke, nos, insida öronen, och hela magen
Blå otter - Helblå kanin med gul nacke, nos, insida öronen, kant mot mage. Ljus (vit) mage.
Blue and tan - Om denna variant finns bland gotlänningar verkar den mycket ovanlig. Helblå kanin med orangegul nacke, nos, insida öronen, och hela magen är orangegul.
Viltblå = Pearl egern - Blå med anstrykning av beige/gult. Syns direkt att det är en annan färg än blå otter eller vanlig blå men helt hopplös att beskriva eller fotografera med rättvisa. Oerhört vacker i alla fall.

Brokiga varianter av dessa färger
Blå brokig - Alla fläckar är blå. Färgade öron är blå även på insidan.
Blue and white brokig - Alla fläckar är blå. Färgade öron är vita på insidan.
Blå otter brokig - Om det finns fläckar vid nacke eller nos syns den gula färgen där och på insidan av öronen om de är färgade. (Tan går inte att skilja från otter i den brokiga formen)

 

Tredje gruppen viltfärgade kaniner

Gemensamt för alla viltfärger är att varje hårstrå är indelat i flera färgfält.

Viltgrå / hargrå - Den klassiska haren. En gråbrun kamoflagefärg med ljus mage
Järngrå - Kan vara allt från samma gråbruna kamoflagefärg som viltgrå (men oftast med svartare hårtoppar) till nästan svart. Men den har alltid mörkt, blyertsgrå mage.
Chinchilla - Varje hår indelat i flera färgfält i färgerna vit, svart, silvergrå. Svart tipp och vit botten. 
Blå chinchilla - Samma som ovan fast det svarta är utbytt mot blå.
 

Fjärde gruppen gula kaniner

??? Denna grupp är för mig en väl förborgad hemlighet så här långt. Det är väldigt enkelt att kalla alla gula kaniner för viltgula! Men så enkelt känns det inte som det borde vara.

Viltgul - En gul kanin med varje hårstrå indelat i flera färgfält. Men det finns gula kaniner med mörka hårtoppar, ljusa hårtoppar, mörk botten , ljus botten. Här råder för mig total förvirrig! Är alla viltgula eller är någon/några varianter någon annan färg eller ska alla betecknas som viltgul??
Madagaskar - Tack och lov en färg som är enkel. Varmt gulbrun med mörk mask, öron och sotning över kroppen som är kraftigast nertill på kroppen..
Isabella - Mycket blekare kallt gul/beige kropp med blå mask och sotnning på kroppen.

 

Övriga färger

Snöhare - En vit kanin som har gråbrunfärgade hårtoppar. Kan ha allt från lite teckning på nosen till hela kroppen.
Sallander - En vit kanin som är tonad i rökfärgat beigebrun, mörkast längst ner på kroppen, mask i ansiktet och öronen. Färgen mognar fram, som unge är den i stort sett vit för att visa sin rätta färg runt halvåret.
Sallander brokad - Mycket spännande färg då den är väldigt lätt att missa. Prickarna syns på den nyfödda ungen men när håret växt ut lite (ca 1v) syns de oftast inte längre. Vid 8 v kan man skönja lite svag färgning på tex öronen. När kaninen är halvåret har prickarna mörknat och den vita kaninen kan uppvisa en enorm färgrikedom. Verkar konstigt nog finnas i en variant som inte mognar fram utan syns direkt också, men har kommit fram till att rasfolket kallar nog den ena varianten för zobel.
"Blå sallander" - Inte en susning om det är rätt beteckning, men bland raskaninerna finns den och hos mig har det i alla fall fötts ungar med en färg som ser ut och beter sig likadant som sallandern, men i en blå nyans.

 

Speciella teckningar

Winertecknad - Vita tecken och blå ögon
Hollandstecknad - Vita tecken och bruna ögon
Manteltecknad - En brokig kanin som "hela" ryggen  är färgad i ett sjok